top of page

Hva er sushi?

Sushi er en samlebetegnelse for matretter som inkluderer ris med eddik, og inneholder tradisjonelt rå fisk. Sushi har blitt populær i det globale kjøkkenet verden over. Sushi er kjent for sin delikate smak og kunstferdige presentasjon, og sushikokker sees ofte på som kunstnere innenfor mat.

En sushibit dyppet i østerssaus

Opphavet til sushi

Til tross for hva mange tror, har ikke sushi sitt opphav i Japan. Japan er uten tvil verdens "sushihovedstad", men likevel er det ikke fødestedet for sushi. Det har vi Sørøst-Asia og Kina å takke for å ha inspirert til. Det anslås at praksisen med å lage sushi startet rundt 500 f.Kr., i den risdyrkende regionen i Sørøst-Asia, en plass langs Mekong-elven. Det vil si praksisen med å bruke ris blandet med eddik, for å fermentere fisken og for å holde den fersk, startet i det området. Og det er nettopp denne risen som er definisjonen på sushi, ikke den rå fisken som mange gjerne assosierer med sushi.

 

På grunn av denne prosessen og formålet med den – å holde fisken fersk – spiste man ikke risen. Tvert imot, når fermenteringsprosessen var ferdig ble risen kastet rett i søpla.

En bit moderne Nigiri sushi

Moderne sushi

Prosessen som ble til sushi stammer fra Sørøst-Asia, men sushi slik vi kjenner det i dag ble oppfunnet i Tokyo, Japan. Hanaya Yohei er kreditert som oppfinneren av sushi. Han oppfant edomae-metoden, fordi den tradisjonelle metoden (Narezushi) tok for lang tid. Edomae-metoden førte til dagens nigiri-sushi.
 

Sakte, men sikkert utviklet sushi seg til å bli en populær matrett i Japan. Sushi ble servert på restauranter og ble også solgt på gatemarkeder som en billig matvare for arbeidere. Jordskjelvet ''Great Kanto Eartquake'' i 1923 er en hendelse som kan krediteres for å ha hjulpet sushi å bli spredt utover Tokyos grenser. Jordskjelvet gjorde veldig mange mennesker i Tokyo hjemløse, og de måtte flytte ut av byen for å finne nye hjem. Med seg tok de sushi-kunnskapen, og introduserte den for nye populasjoner. På grunn av jordskjelvet ble også eiendom billig, og flere startet opp egne sushirestauranter.

 

De første sushirestaurantene utenfor Japan åpnet i USA i 1960-årene. Disse restaurantene begynte å tilpasse sushi til vestlig smak, og begynte å tilby ruller med kremost og andre vestlige ingredienser. Over tid spredte sushi seg til resten av verden og er nå tilgjengelig i mange land. Blant annet i Norge har sushi blitt mer og mer vanlig de siste årene.

En talerken med Norsk sushi

Norge introduserer laks som sushi-ingrediens

Laks ble ikke brukt i sushi fordi fisk fra Atlanterhavet hadde høye mengder parasitt i seg, og kunne ikke brukes rå. På 60- og 70-tallet begynte nordmenn å eksperimentere med akvakultur, oppdrett av laks i garnmerder i sjøen. Laksen ble holdt i oppdrettsnett, og de var fete og parasittfrie. Men fordi Norge hadde en liten befolkning og begrenset marked, så de til andre land for eksport.

Det tok en lang kampanje på flere tiår for japanerne å endelig omfavne laks som en sushi ingrediens. På 90-tallet ble retten mer vanlig i Japan.

 

 

Sushi er nå tilgjengelig i mange forskjellige varianter, med mange forskjellige typer fisk og andre ingredienser. Blant de vanligste typene av sushi har du nigiri, som er en liten bit rå fisk på toppen av en pute av ris, og maki som er de typiske rullene med ris og sjømat eller grønnsaker. Er du nysgjerrig på hvilke typer sushi som finnes har vi laget en oversikt her:

En bit med Nigiri sushi
Nigiri

En liten porsjon ris formet til en oval ball, med et stykke rå fisk eller skalldyr plassert på toppen og ofte bundet sammen med en tynn strimmel av tang.

En bit med Maki sushi
Maki

En sylinderformet rull bestående av ris og fyll innpakket i tang og kuttet i mindre biter.

En bit med Uramaki sushi
Uramaki

En type maki hvor risen er på utsiden og tangen på innsiden, og med et fyll i midten.

Tempura

Japansk teknikk for fritering av sjømat/kjøtt eller grønnsaker. Maten dryppes i en røre før fritering.

Salat

Kan ikke forbindes med tradisjonelle vestlige salater. Vi anretter blant annet sjøgress, skalldyr og grønnsaker.

Yaki

Marinert kjøtt eller skalldyr på spyd.

Signature Maki

Lik uramaki men er i tillegg anrettet med ulike innovative toppinger av garnityr og saus.

Futomaki

Futo betyr ''fet'' og er en stor maki.

Sashimi

Rå fisk/skalldyr kuttet på japanske tradisjoner, presentert med tilhørende saus.

Ulike typer sushi

Lerøy logo.
LERØY 

Lerøy Seafood Group er et verdensledende sjømatselskap med røtter tilbake til 1899. Kjernevirksomheten til konsernet er produksjon av laks og ørret, fangst av hvitfisk, videreforedling, produktutvikling, markedsføring, salg og distribusjon av sjømat.

Sterling Halibut logo
STERLING HALIBUT

Sterling White Halibut AS er et kveiteoppdrettsselskap med hovedkontor på Hjelmeland i Ryfylke. Vi har eget klekkeri i Rørvik i Trøndelag, påvekstanlegg i Vindafjord i Rogaland og sjøanlegg i Hjelmeland.

Alna logo.
ALNA

Alna er i dag en solid og nyskapende bedrift med et produktsortiment på over 200 egenproduserte produkter innen majoneser, majonesbaserte salater, dressinger, sauser, vaffelrøre og kokte, skrelte egg.

Vi kan med stolthet si at høy kvalitet på produktene er en del av Alna og vår nå over 80 år lange historie.

BAMA

Vi sørger for at ferske produkter fra hele verden når ut til mange tusen kunder i hele Norge.  Visjonen er å skape en sunnere og ferskere fremtid.

BAMA opererer på seks ulike virksomhetsområder i Norge, og driver utstrakt forretningsvirksomhet rundt om i verden.

Det berører mange mennesker. Derfor har vi et stort ansvar for å gjøre jobben skikkelig. Vi har et stort engasjement for etisk handel, klima og miljø, forbedring og utvikling av arbeidsforholdene i landene vi opererer i samt økt fysisk aktivitet og høyere inntak av frukt og grønt i befolkningen. 

JFC

JFC bygger på et århundre med suksess, og er i dag strategisk klar for vekst. Hver dag betjener vi et økende antall asiatisk-europeiske utsalgssteder, restauranter og store europeiske forhandlere. Hver dag leverer vi sunne, trygge asiatiske matprodukter av høy kvalitet over hele kontinentet fra våre strategisk plasserte distribusjonssentre. Hver dag på alle måter beveger JFC seg til høyere terreng.

Forhandlere

Biter med Aurora laks
AURORA-LAKS

Aurora-laks produseres i fjorder omgitt av mektig, nordnorsk natur og spektakulært nordlys – og fordi klimaet er så kaldt vokser denne laksen saktere enn andre typer. Det tar lengre tid, men når det gjelder sushi er ingen detaljer for små.

Aurora-laksen er spesielt tilpasset det japanske markedet, og har blitt brukt i Japan siden 2006, når ledende sjømat-eksperter besøkte Norge med målet å finne den fineste laksen for sushi. Under nordlyset fant de det de lette etter. "Aurora Salmon" er blitt et kjent begrep i Japan, hvor den er anerkjent som den aller beste sushilaksen.

Det er absolutt ingen tilfeldighet at vi bruker nettopp denne laksen i alle våre restauranter.
 

Biter med Sterling kveite
STERLING KVEITE

I de klare og dype fjordene i Ryfylke finner du oppdrett av Sterling® kveite. Vannet her er kaldt og rent, som gir hvitt saftig kveitekjøtt av beste kvalitet. Smaken utfyller aromaen til de andre ingrediensene perfekt, og Sterling kveite er kjent som en favoritt blant sushikokker over hele verden.

Biter med Spencer Gulf Hiramasa Kingfish Hamachi
HAMACHI

Det tekniske navnet er Spencer Gulf Hiramasa Kingfish. Produsert i Spencer Golf, Sør-Australia, en av de reneste vannmassene i Australia.

Smaken er søt og frisk. Den varer akkurat passe lang tid på ganen. Den kan bære andre smaker samtidig som den beholder sine egne sublime egenskaper

Biter med kamskjell
CLEARWATER SCALLOPS

Bærekraftig høstet fra det uberørte vannet i det kanadiske Nord-Atlanteren, blir våre kamskjell individuelt hurtigfrosset (IQF) innen en time etter høsting for optimal friskhet. Noen ganger kan kamskjellkjøtt få en oransje nyanse, i stedet for en typisk hvit farge. Dette kan være forårsaket av et overskudd av et naturlig pigment som finnes i et kvinnelig kamskjell. Dette overskytende pigmentet overføres til adduktormuskelen. Kvaliteten på kjøttet og smaken påvirkes ikke, og noen antyder til og med at disse oransjefargede kamskjellene er mer ønskelige.

Biter med snøkrabbe
SNØKRABBE

Snøkrabbe er kjent for sitt delikate, snøhvite kjøtt og sin søte smak. Det er et toppnivåprodukt i premium-krabbesektoren. Snøkrabben er fanget i Nordvest-Atlanteren / Canada.

En bolle med Yumenishiki ris
SELENIO

Selenio-risen som brukes til avskalling av denne risen som tilhører
Originario-gruppen, er sertifisert i sitt DNA for å garantere renheten og
unikhet. Det er varianten av ris som på grunn av sin amylose, protein, fiber og sødme innhold, foretrekkes av japansk matrestauratører

En bolle med østerssaus
SAUSER

Vi har et samarbeid med ALNA AS som har sitt produksjonssted i Vestby.
 

Sausene er laget etter våre egne oppskrifter, utviklet av kokk Roger Joya, 1 Michelin-stjerne og Sabi Sushi-grunnlegger. 100 % naturlige ingredienser med minst mulig konserveringsmidler, for å sikre at du spiser en trygg og sunn sushi.

ALNA er kjent for sin gode smak og kvalitet, verdier som vi også står for hos Sabi Sushi.

Råvarer

Sushi som inneholder fisk kan være en god kilde til protein, som er viktig for å bygge og reparere muskler, vev og organer.

1

Sushi som er laget med fisk som laks, tunfisk og makrell, er rike på omega-3-fettsyrer, som har vist seg å bidra til å redusere betennelse, senke blodtrykket og redusere risikoen for hjertesykdom.

2

Sushi kan gjerne inneholde tang. Tang er en god kilde til vitaminer og mineraler, blant annet jod, som er viktig for skjoldbruskkjertelens funksjon.

3

Sushi serveres ofte med syltet ingefær, som kan ha antimikrobielle egenskaper og kan bidra til å støtte fordøyelsen.

4

Sushi kan være et måltid med lavt kaloriinnhold og lavt fettinnhold, avhengig av ingrediensene og tilberedningsmetodene som brukes.

5

Sushiruller inkluderer ofte grønnsaker som avokado, agurk og gulrøtter, som tilfører kroppen fiber, vitaminer og antioksidanter.

6

Sushi kan være en smakfull og fin måte å inkludere sjømat i kostholdet ditt, som kan gi en rekke næringsstoffer og helsemessige fordeler.

7

Sushi smaker helt nydelig, som kan ha positiv effekt på den mentale helsen!

8

8 helsegevinster ved sushi

Sushi er ikke bare godt for smaksløkene, det er også godt for kroppen!
bottom of page